Hier loop je voor!

06 oktober 2023 12:48

Cruyff Legacy 14K, die loop je ook voor een ander. 

De Cruyff Legacy 14K wordt georganiseerd door de Johan Cruyff Foundation met het doel lekker te bewegen én geld op te halen voor kinderen voor wie sport niet vanzelfsprekend is. Met jouw deelname haal je via een persoonlijke actiepagina geld op bij familie, vrienden en kennissen. Hiermee laten we kinderen en jongeren sporten die een handicap hebben. 

 

Kinderen met een handicap sporten te weinig! 

1 op de 10 kinderen heeft een handicap.  

60% van de kinderen met een verstandelijke handicap sport niet eens wekelijks! Bij kinderen met een lichamelijke beperking is dat percentage zelfs minstens 70%.  

Juist door hun handicap bewegen deze kinderen dagelijks sowieso al vaak minder. Gebrek aan beweging en te veel stilzitten heeft enorme gevolgen voor hun gezondheid. Fitter en sterker zijn helpt ze ondanks hun (fysieke) belemmeringen beter te functioneren. 

 

Waarom is sporten lastig als je een handicap hebt? 

Voor kinderen met een handicap zijn er veel belemmeringen bij sport of bewegen. Persoonlijke drempels zoals angst, maar ook omgevingsfactoren zoals accommodaties die onvoldoende zijn aangepast, ingewikkelde vervoersopties of het gebrek aan kostbare sporthulpmiddelen zoals een sportrolstoel (€5000) of een racerunner (€3000). Zij kunnen vaak niet sporten met leeftijdgenootjes bij de vereniging om de hoek.  

 

De kracht van sport 

Johan Cruijff geloofde in de eindeloze kracht van sport op de ontwikkeling van kinderen. Naast dat sport kinderen fysiek fitter maakt, zorgt het ook voor mentale fitheid. Sporten stimuleert persoonlijke ontwikkeling, zo kan het leiden tot meer zelfvertrouwen en betere sociale vaardigheden. Het leert kinderen met elkaar omgaan, zorgt voor verbinding, vriendjes en bovenal voor heel veel plezier.  

 

Kinderen met een handicap zijn vaker eenzaam 

Omdat school vaak niet naast de deur ligt, hebben kinderen met een handicap minder of geen vriendjes in de buurt en zijn ze vaker eenzaam. Minder sociale interactie zorgt voor minder training van persoonlijke vaardigheden. Ook hier biedt sport uitkomst. 

“Niet alleen voor hun gezondheid, maar ook om anderen te ontmoeten en zelfvertrouwen te krijgen is sport belangrijk voor kinderen met een handicap” 

 

Dit doet de Cruyff Foundation voor kinderen met een handicap 

De Cruyff Foundation ontwikkelt en steunt tal van sportprojecten en evenementen en legt Speciale Cruyff Courts aan bij Speciaal Onderwijs Scholen en zorginstellingen zoals revalidatiecentra. De Cruyff Foundation werkt samen met sportbonden, toonaangevende (maatschappelijke) organisaties, scholen en zorginstellingen binnen de gehandicapten wereld in binnen-en buitenland. Denk hierbij aan de KNVB, de Esther Vergeer Foundation, Atletiekunie, Wieler Unie, Zwembond, Basketbalbond, NSkiV, Tafeltennisbond, Volleybalbond, International Tennis Federation (ITF), Mentality Foundation en nog tal van anderen. 

Samen vechten we dag in dag uit om het sportaanbod voor kinderen met een handicap te verbreden en toegankelijker te maken, zodat óók zij de ruimte krijgen om hun talent te ontdekken, simpelweg plezier te hebben en vriendjes te maken.