#14forever


Johan Cruijff, geboren op 25 april 1947, overleden op 24 maart 2016, wordt wereldwijd erkend als één van de grootste voetballers aller tijden. Zo won hij maar liefst drie keer de Gouden Bal (1971, 1973, 1974) en werd hij in 1999 verkozen tot Europees Speler van de Eeuw. Na zijn afscheid als speler in 1984 bleef Johan Cruijff actief binnen het voetbal als succesvol coach van Ajax en FC Barcelona en zette diverse entiteiten op. 

Sport was logischerwijs erg belangrijk voor Johan, maar al gedurende zijn voetbalcarrière ontdekte hij dat sport óók heel belangrijk was voor de ontwikkeling van kinderen met een beperking. Dit inzicht werd getriggerd door zijn buurjongetje met het Syndroom van Down die niet meespeelde met de andere kinderen op straat omdat hij niet werd opgenomen in de groep. Op een speelse manier maakte Johan contact met hem, kreeg zijn vertrouwen en de jongen ontwikkelde zich, met hulp van Johan, steeds meer. Deze ervaring deed Johan de kracht van sport inzien en sindsdien had hij een missie: jeugd in beweging brengen en zo vooruit helpen in de maatschappij.

Met de oprichting van de Cruyff Foundation (1997) was Johan Cruijff in Nederland en Spanje één van de eerste (ex)sporters die zijn naam aan een eigen stichting verbond en zichzelf hier met veel toewijding voor in wilde zetten. Hij besefte dat sport niet alleen leuk en gezond is, maar tevens onmisbaar voor de ontwikkeling van een kind.

‘Als je iets voor een ander kan doen, dan moet je dat doen’

- Johan Cruijff

 

 

Johan Cruijff over het oprichten van de Cruyff Foundation in zijn autobiografie 'Mijn Verhaal'